A: Pozvánka na Akumu

16.10.2009 15:12

 

V sobotu zajíždíme do Kosmonos, sehrát od 13.00 hodin další utkání III. ligy, a to s Akumou, která je na 7. místě. Samozřejmě jako vždy, celý náš tým zve své fanoušky na toto utkání, aby nám pomohli k tomu, abychom byli tam, kde jsme nyní.

Vedle obrovského nákupního střediska, které je cestou, a kde se dá v automatu koupit káva s nebo bez kelímku a běžně nalézt naditá peněženka (teď před Vánoci se šance ještě zvyšuje), vás poučím o dvou zajímavostech, které se váží k místu našeho sobotního pobytu.

První zajímavostí je jazykozpytecký význam místního názvu Kosmonosy, který si nyní rozebereme.

Ano správně, první co vás napadlo, je špatně. Slovíčko od našeho velkého bratra z východu Kosmos, ve smyslu Univerzum, tedy Vesmír (což je ovšem pa rusky celý svět), ale my si rozumíme, je zcela zavádějící a Kosmonosané nemají s Bajkonurem, Hjústnem a vesmírnými programy nic společného.

Nuže vydejme se jinou cestou. Víme, že slovo Kosmonosy je složeno ze dvou slov. Pokud by pradávní obyvatelé okolních sídlišť dali osadě svých sousedů jméno třeba Afronosy, bylo by to podstatně jasnější. Ovšem nedá se předpokládat, pokud vyloučíme rasově korektní filmy a seriály americké provenience z raného středověku, že by se uprostřed hvozdů obývaných Bohémy, a kousek vpravo Mohéry, usadila skupina občanů s tak výraznými rysy. Ovšem pokud by chtěl někdo stále trvat na tom, že je jméno obce spojeno s čichovým orgánem, co potom to Kosmo? Že by se někdo tahal s nesmírně vesmírně obrovským nosem pochybuji a navíc jsme Kosmos vyloučili. Opět slepá ulička.

Vraťme se k první části složeniny, tedy tomu Kosmo. Zde by mohli někteří hledat souvislost s Kosmovou kronikou a ti v teologii více zběhlí i se samotným svatým Kosmou. Zdá se, že bychom mohli být na dobré cestě. Kosmonosané mohli být dobrými a věrnými vlastenci, a tudíž nosit Kosmovi (spisovateli) pergameny, brky, duběnkový inkoust, psací stolek, případně i donášet nějaké ty patřičně poupravené legendy. Díky této servilnosti mohli jejich sousedé pejorativně nazvat osadu Kosmovi nosiči, zkráceně Kosmonosy. To ale nesedí datací, tudíž zase nic.

S tím svatým Kosmou by to mohlo vypadat nadějněji. V blízké Staré Boleslavi je kostel sv. Kosmy a Damiána. Jistě si vzpomenete, že se pořádají Mariánské pouti, na kterých věřící v průvodu nesou praporce a sošky panny Marie z bodu A do bodu B, přičemž mají svůj vlastní program v průběhu cesty i po příchodu do bodu B. Kosmonosané tedy mohli pořádat Kosmické pouti (ale dejte už pokoj s tím vesmírem, jednou provždy ne, a to platí i pro Nerudu, který o tom zpíval), přičemž nesli sochu svatého Kosmy do Staré Boleslavi. Ale co Kosmovo dvojče a rodný bratr Damián! Ten měl stejné zásluhy (i stejnou smrt) a má někde v okolí Damiánonosy. Nemá!!! Ani žádnou jinou obec. Stále vedle.
 
Zkusme to Kosmo bez velkého začátečního písmena, tedy kosmo. Aha, zde zoologové zajásají, neboť znají čeleď Kosmanovitých, tedy čeleď malých roztomilých opiček, podřád vyšší primáti, nadčeleď ploskonosí (pro zastánce teorie Afronosy – tyto opičky jsou z Jižní Ameriky – prostě smůla). Zde utnu škodolibé úsměvy v zárodku. O Jižní Americe se v době vzniku pitvaného názvu ani zbla nevědělo. Asociace s opicemi je úplně mimo, byť by se to mnohým hodilo do krámu.

Ovšem kosmanovité opičky neopouštějme. Přírodozpytci osvícenského a obrozeneckého věku je totiž pojmenovali podle jejich charakteristickému znaku, a to kosmaté srsti. Tedy srsti vyznačující se dlouhým, hustým a rozčepýřeným chlupem. Bingo. Víme co je ve staročeštině to kosmo.

Takže Kosmonosané se vyznačovali čím? Ale fuj. Dlouhé chlupy z nosu jim určitě nekoukaly. Naši předkové byli mistry metafory, takže to ve skutečnosti znamená, že tamní obyvatelé nosili dlouhá hára, neboli hairs (podle toho slavného muzikálu, pozn. autora) čili vlasy.

A když jsme u té muziky, Kosmonosy drží primát celosvětového významu. O tom, že byl život v době Přemyslovců, Slavníkovců a Vršovců tvrdý (hard) a těžký (heavy), nikdo nepochybuje. Základním stavebním materiálem doby byl, z nedalekého Švarďáku (kamenolom), kámen (rock - US) a také, zejména pro potřeby válečného průmyslu, byla dobře rozvinutá kovovýroba (metall). Spojením těchto atributů v jednolitý komplexní celek vyplývá, že Kosmonosy jsou kolébkou vyznavačů hard rocku, heavy metalu a jejich odnoží. Příznivci těžkého kovu až za hrob, tedy death metalu, ale musí o pár kilometrů dále do Brandýsa nad Labem, resp. Staré Boleslavi, neboť tam sahají kořeny (Root) tohoto stylu a jsou neoddiskutovatelně zmiňovány ve Svatováclavské legendě. Ale tam my nejezdíme, leda bychom spadli, a to nechceme.

Sláva máme za sebou první zajímavost z Kosmonos. Protože to bylo dlouhé, až vyčerpávající čtení a někomu by z toho mohlo šibnout, tak jen krátce o té druhé. V Kosmonosech stojí, a stále funguje, druhá nejstarší psychojátrická léčebna v Čechách. Stojí (asi) hned vedle kuželny. Kdo ví proč, dostane 1000 bodů, za které si koupí velké kulové.
Zpět