Jitka Vacková vicemistryní ČR

06.05.2011 06:48

Na čytřdráhové kuželně v Horním Benešově měl Sokol Kolín dvojnásobné zastoupení, a to Jitkou Vackovou a Vlastou Kohoutovou. Obě naše hráčky, byť chtěly uhrát co nejlepší výsledek, nastupovaly v rozdílných pozicích. Jitka mohla pouze překvapit, kdežto Vlasta bojovala o nominaci na Mistrovství světa do Sarajeva, a tudíž pod značným tlakem.

Vlasta si svůj díl štěstí patrně vybrala v napínavém pohárovém souboji v Zábřehu, kdy získala potřebný postupový bod, a do Horního Benešova jí už bohužel nezbylo. Vlasta nastupovala ve třetí rundě a znala výkony svých reprezentačních kolegyň. Naneštěstí jí nevyšla první dráha (84+30) a na dalších drahách také nemohla najít to správné sarajevské korýtko. Po drahách 91+35, 94+35 a 90+34 dosáhla součtu 493 (359+134; 7), což bylo sice třetí místo do plných, ale celkově málo a repre dres se Vlastě začal vzdalovat.

Jitka, nastoupila v páté rundě a stejně jako Vlastě nevyšla první dráha zcela podle představ (85+33). Druhá dráha však byla v jiných dimenzích (97+42) a poslala Jitku do boje o cenné kovy. Zbývající dvě dráhy byly v konečném součtu vyrovnané (87+45 a 91+40) a Jitka zaznamenala druhé nejlepší plné ze všech hráček. Celkovým výkonem 520 (360+160; 5) zaostala 1 kuželku za bramborovou a 7 kuželek za bronzovou medailí.

V hlavní disciplíně 120 HS skončila Jitka v sedmadvacetihlavém startovním poli na 5. místě, Vlasta pak obsadila 10. příčku.

Oficiální výsledková listina je zde, podrobnější informace na tomto odkazu (pro jednotlivé dráhy klikněte na jméno).

Druhý hrací den byla druhá dispilína, ve které se na Mistrovství světa bojuje o medaile, a to sprint. Do této disciplíny se nominovalo 16 nejlepších hráček z předchozího dne.

Vlasta se v 1. kole utkala s Pavlíkovou, která byla o příčku lepší a po souboji, který skončil 1:1 (Vlastě totálně nevyšla první dráha) rozhodovala náhlá smrt. Té z lopaty utekla Pavlíková, která Vlastu porazila 17:15. Tato porážka definitivně způsobila, že Vlasta nominační pozvánku sice obdržela, ale jako první necestující náhradnice.

Na stejné straně pavouka, ale na jiné nožičce hrála i Jitka. Ta si v prvním kole poradila s třináctou Vajdíkovou 2:0 a ve čtvrtfinále narazila na překvapivě postoupivší Hamplovou (14). Ta svou kůži neprodala zadarmo a Jitka si pro postup došla v náhlé smrti až na skóre 32:30.

V semifinále Jitka potkala přemožitelku Vlasty, Pavlíkovou, a o vítězce opět rozhodovala náhlá smrt. Ta si tentokrát sáhla na soupeřku naší hráčky a Jitka po vítězství 19:18 postoupila do boje o zlatou placku.

Její soupeřkou byla Beranová, která v sobotu skončila na 11. místě a první náhlou smrt si odpustila až v semifinále. Finálový souboj zahájila lépe Jitka a získala, byť těsně, bod za první dráhu. Po změně drah si uzurpovala bod soupeřka díky neskutečné dorážce a šlo se opět na smrt. Zde nervozita svázala Jitce ruce a způsobila, že poprvé prohrála, a to poměrem 10:15.

Oficiální výsledková listina je zde, podrobnější informace najdete tady.

Protože ne každý ví, jak se přesně sprint hraje, můžete si je přečíst níže.

Soutěž jednotlivců v disciplíně sprint:

a) Hraje se vyřazovacím způsobem utkání hráče proti hráči, přičemž sestavení soupeřů a počáteční dráhy se losují. Soupeřící hráči startují současně na sousedních drahách.

b) Hráč odehraje v každém kole 2×20 hs.

c) Hodnotí se vždy výkon hráčů v dílčí disciplině (20 hs) hrajících proti sobě. Hráč, který docílilv dílčí disciplině vyššího výkonu, dostane jeden setový bod. Při rovnosti počtu poraženýchkuželek odehrají oba hráči střídavě vždy po jednom hodu do plných až do rozhodnutí – vítězíhráč, který porazil vyšší počet kuželek. Hrát začíná vždy hráč hrající na levé dráze.

d) Do dalšího kola postupuje hráč, který získal více setových bodů. Při rovnosti setových bodůodehrají oba hráči střídavě po jednom hodu sérii tří hodů do plných – vítězí hráč, který v sériiporazil vyšší počet kuželek. Pokud docílí hráči v sérii tří hodů shodného výkonu, vymění sivzájemně dráhy a odehrají další sérii. V případě opakované rovnosti se postupuje obdobně až do rozhodnutí. Hrát začíná vždy hráč hrající na levé dráze.

Zpět

Diskusní téma: Jitka Vacková vicemistryní ČR

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.