Oslava 80. výročí založení oddílu kuželek při TJ Sokol Kolín proběhla v atmosféře radostného setkání a jednoho obrovského slibu

12.12.2018 23:22

V sobotu 8. prosince, těsně po 14 hodině, byly slavnostně zahájeny oslavy 80. výročí založení oddílu kuželek při TJ Sokol Kolín.

Pozvání přijali starosta Kolína, pan Vít Rakušan, člen městské rady, pan Tomáš Růžička, člen sportovní komise a prezident SK Volejbal Kolín, pan Petr Šotola, jednatel České obce sokolské a zároveň i starosta TJ Sokol Kolín, pan Josef Těšitel, i předseda šachového oddílu při TJ Sokol Kolín, pan Lubor Franc.

Velkou radost pořadatelskému týmu udělala i přítomnost legend kolínských i československých a českých kuželek. Na kuželně se totiž sešla celá parta úspěšných účastnic několika mistrovství světa ze 60. a 70. let minulého století, v čele s mistryní světa Hanou Konířovou. Tu doplnily světová rekordmanka Marie Švorbová a medailistky Eva Rážková a Věra Lauerová. K těm později přibyl i Filip Dejda, který na mistrovství světa v roce 2007 dokázal nasbírat 2 zlaté a 3 stříbrné medaile, což se žádnému jinému kuželkáři v České republice nepodařilo.

V krátké, ale výstižné prezentaci, seznámil Dalibor Mierva přítomné hosty a účastníky setkání s historií kolínské kuželny a úspěchy mnoha generací kolínských hráčů a hráček. Všichni přítomní tak mohli vidět, že kolínský oddíl ve velice skromných podmínkách sportuje a vychovává hráče a hráčky, kteří skvěle reprezentovali či reprezentují Kolín jak v národních barvách, tak v kolínském dresu, či pokud je jim již domácí oddíl výkonnostně malý, v domácích či zahraničních špičkových klubech.

Ve chvilce pro hosty ocenil starosta Kolína, Vít Rakušan, práci členů oddílu i výsledky hráčů a hráček Sokola Kolín a na závěr svého projevu pronesl slova, která se přítomným vryla hluboko do paměti. Seznámil publikum s tím, že chce ze svého posledního období, ve kterém je starostou Kolína, odejít do starostovského důchodu a mít na kontě úspěchů a splněných snů i novou čtyřdráhovou kuželnu v Kolíně!

Josef Tešitel, starosta TJ Sokol Kolín, navázal na Víta Rakušana a mj. informoval i o průběhu příprav projektové dokumentace a studie proveditelnosti k vybudování nové kuželny, které jsou třeba k žádostem o finanční dotace na tuto nemalou investici.

Poté přišlo na řadu avizované, pro mnohé však překvapivé, udílení plaket a ocenění za přínos kolínským kuželkám. Na pomyslné pódium, si přišli (v případě nepřítomnosti byli vyhlášeni) převzít ocenění z rukou pánů Rakušana, Růžičky, Těšitele a předsedy oddílu kuželek, Jana Peláka,

zlaté plakety:

Konířová Hana,
Dejda Filip,

stříbrné plakety:

Honzíková Lenka,
Kohoutová Vlasta ml.,
Lauerová Věra,
Rážková Eva,
Slavíková Markéta,
Švorbová Marie,
Vacková Jitka,
Živná Alena,
Švehla Pavel,

bronzové plakety:

Soukenková Jaroslava,
Tichá Lada,
Hetcl Ladislav st.,
Mikoláš Josef,
Pelák Jan,
Tichý Jiří,
Weiss Roman,

a čestná uznání:

Dejdová Zdena,
Holcmanová Zuzana,
Husáková Linda,
Moravcová Magda,
Moravcová Michaela,
Plačková Nikol,
Koníř Jiří,
Mierva Dalibor,
Němec Jiří,
Slavíček Rudolf
Strnad Jaroslav,
Švorba Martin,

Kohout Josef,
Živný František
a Lauer Oldřich in memoriam.

Následovala závěrečné poděkování hostům i přítomným za účast a pozvání na následující volnou zábavu, která se již mimo protokol, vydařila náramně, o čemž svědčí i email manželů Konířových, kteří na oslavu přijeli až z Přerova a o který se s radostí podělíme:

Dobrý den,

dovolte nám poděkovat za příjemné odpoledne a večer, které jsme s vámi strávili na oslavách 80-ti let kuželek v Kolíně. Když jsme do Kolína jeli, říkali jsme si, co tam budeme dělat, když nás zná jen hrstka členů (převážně pajdavých babiček a dědečků). Po pár minutách na kuželně jsme zjistili, že se cítíme jako doma. Za vytvoření takového prostředí patří dík všem organizátorům a i účastníkům.
Přejeme vám mnoho sportovních úspěchů a hlavně vysněnou čtyřdráhu. 
 
Hana a Jiří Konířovi

 

Pořízenou obrazovou dokumentaci zveřejníme v nejbližší možné době.

Zde si můžete prohlédnout prezentaci Pohádky o kolínských kuželkách, která pojednává o historii kolínských kuželek Prezentace k 80 letům kuželek.pdf (7529999)

Zpět